Loading...
Trening 2018-08-22T14:08:39+00:00

Wiele lat ostrzono łyżwy w różny sposób, wielokrotnie przy pomocy domowych sposobów, szlifierek tarczowych, ręcznie, jednak najlepszym rozwiązaniem jest użycie profesjonalnych maszyn. Używanie markowego sprzętu przeznaczonego do ostrzenia łyżew zapewni nam dobry szlif, dłuższą żywotność płozy, a także pozwoli dostosować ostrzenie do indywidualnych potrzeb i preferencji.

ZAPRASZAMY

Jak profilować ostrze łyżwy?

Przedstawiamy nową usługę w SPORTREBEL SERVICE – Profilowanie ostrza łyżwy.
Dzięki możliwości profilowania ostrza możemy dostosować ostrza naszych łyżew do różnych parametrów jazdy i indywidualnych preferencji zawodnika. Oglądając nasz materiał dowiesz się, czym jest profil ostrza, w jakim celu się go zmienia i jak przebiega ten proces. Nasze usługi wykonujemy na najlepszych maszynach firmy BLADEMASTER, a nasi serwismeni to najlepsi w branży fachowcy.

Jak zerwać stary szlif?

Filmik ten ukazuje Państwu, jak powinno się prawidłowo centrować łyżwę, aby płoza była idealnie równa w stosunku do kół ostrzących. Zerwanie starego szlifu odbywa się poprzez ostrzenie na pionowym kole ostrzącym. Wszystko po to aby idealnie dostosować płozę do profesjonalnego szlifu.

Jak naostrzyć przygotowaną płozę?

Ostrzenie zużytej płozy na maszynach Blademaster jest dziecinnie proste. Wystarczy zobaczyć ten filmik instruktażowy i można przystąpić do ostrzenia łyżew. Trzeba jednak pamiętać o uprzednim „zerwaniu” starego szlifu.

Jak wykończyć przygotowany szlif?

Filmik świetnie obrazuje co trzeba wykonać po zakończeniu szlifu. Dzięki tym kilku czynnościom szlif będzie w pełni profesjonalny, trwalszy i wystarczy na dłużej.

Jak profesjonalnie naostrzyć łyżwy?

Przedstawiamy Wam filmik w którym dowiecie się jak profesjonalnie naostrzyć łyżwy. Filmik uświadamia również jak ważnym elementem jazdy na łyżwach jest odpowiedni szlif.

TEORIA DOBREGO OSTRZENIA

Przygotowanie do ostrzenia.
Najważniejszym elementem jest bezpieczeństwo, tak więc przed przystąpieniem do pracy należy zadbać o strój ochronny. Włóżmy ubranie robocze, lub  przynajmniej fartuch, warto także używać okularów ochronnych, opiłki które mogą wpaść do oka nie są niczym przyjemnym.

Stół na jakim ostrzymy łyżwy powinien być zawsze czysty. Koniecznie trzeba pozbyć się pyłu jaki powstaje w czasie ostrzenia, użyjcie szmatki bądź miotełki.

Część maszyn Blademaster ma wbudowany odkurzacz, który zbiera wszelkie opiłki i pył.

Zdarcie starego szlifu

Istnieje możliwość zdarcia starego szlifu, robimy to na specjalnej szerszej tarczy, ustawionej pionowo do łyżwy i ostrza jakie będziemy szlifować. Dzięki usunięciu starego szlifu powierzchnia jest lepiej przygotowana pod ostrzenie, niejednokrotnie dzięki zdzieraniu pozbywamy się wszelkich nierówności, zadziorów oraz osadów jakie pojawiają się na płozie.

Diament

Ważnym elementem jest diament, to on kształtuje nam tarcze, która swój kształt przeniesie na szlif. Do wyboru mamy kilka diamentów, różnią się ceną oraz jakością.

Ustawienie tulejki z diamentem.

Przed formowaniem krawędzi tarczy musisz ustawić tulejkę w której zamocowany jest diament .Tulejka może być ustawiona w zakresie ¼ – 2 cale (skala ta odzwierciedla głębokość rowka jaki powstanie po szlifowaniu ostrza, im wyższa, tym rowek płytszy. W maszynach Blademaster wartości ¼ lub 3/8 cala to rowki głębokie, natomiast 5/8, 3/4, 7/8 lub cal, zaliczają się do rowków płytkich. Jeżeli jesteś pewny, że ustawiłeś odpowiednią wartość , zablokuj tulejkę.

Formowanie tarczy.

Przed włączaniem maszyny upewnij się, czy tarcza obraca się swobodnie. Po włączeniu maszyny, przy pomocy odpowiednio ustawionej tulejki, poruszając nią w górę i w dół nadajemy tarczy odpowiedni kształt

co przekłada się na głębokość rowka jaki uzyskamy w czasie ostrzenia. Nasze ruchy nie mogą być zbyt szybkie, najlepiej przesuwać tulejkę wolno w gorę i w dół, da nam to najlepszy efekty. Przy kształtowaniu

tarczy prawa rękę trzymamy na tulejce , lewą spoczywa na ramieniu, na którym zamocowana jest tulejka, pomoże nam to lepiej kontrolować cały proces.

Imadło do łyżew.
Odpowiednio ustawione imadło do łyżew jest koniecznym warunkiem do dobrego ostrzenia.

Łyżwę zapinamy w imadło w pozycji poziomej i ustawiamy horyzontalnie do tarczy szlifierskiej,

zalecanym jest odpowiednie wycentrowanie zapiętej łyżwy w stosunku do tarczy, robimy to przykładając ostrze łyżwy dwukrotnie do tarczy, tak aby zaznaczyć dwa punkty przy obu końcach ostrza. Sprawdzamy czy punkty te są na tym samy poziomie, jeśli nie , musimy skorygować ustawienie łyżwy w imadle tak by była odpowiednio wypoziomowana względem tarczy. Jeśli uporamy się z tymi niezbędnymi czynnościami, możemy zacząć ostrzyć. Jednak przed tą czynnością sprawdzamy jeszcze czy ostrze nie jest wygięte, jeśli tak, możemy je wyprostować za pomocą jednego z narzędzi Blademaster. Później przesuwamy kciuk i palec wskazujący wzdłuż ostrza, sprawdzając czy nie ma zadziorów lub innych nierówności. Ważną kwestia jest też stan nitowania, jeśli płoza TUUK jest poluzowana przed ostrzeniem powinniśmy poprawić mocowania nitów, wymienić lub też w inny odpowiedni sposób doprowadzić mocowanie płozy do stabilnego stanu.

Ostrzenie
Łyżwę ostrzymy przesuwając imadło wzdłuż tarczy szlifierskiej od strony lewej do prawe (od czuba buta do kostki). Ważne jest aby ruch był jednostajny i nie miał przerw. Ostrze przyciskamy delikatnie do tarczy, niezbyt mocno aby nie spalić ostrza lub też nadmiernie nie zużywać tarczy. Jeśli cały zestaw był dobrze ustawiony, to wystarczy nam kilka pociągnięć aby uzyskać właściwy efekt. Przed wykonaniem ostatniego pociągnięcia warto przesmarować ostrze specjalną pastą polerską. Sprawdzamy, najlepiej pod światło czy szlif jest odpowiedni, i czy nie ma widocznych wad. Na koniec przy pomocy specjalnego kamienia gradujemy krawędzie tak aby nie były zbyt ostre i nie pokaleczyły użytkownika.

Tak w skrócie wygląda ostrzenie na maszynie Blademaster. Temat można rozwijać o wiele aspektów takich jak zmiana konturu ostrza lub prostowanie płozy. Proces ostrzenia wydaje się prosty i w założeniu taki jest, jednak łatwo zepsuć szlif lub w gorszym wypadku ostrze, dlatego tak ważnym jest aby serwisować łyżwy na dobrym sprzęcie, wydłuży to czas jaki będziemy użytkować nasz sprzęt, a jakość szlifu da nam podstawy do dobrej jazdy. Ostrzyć może każdy, nie jest to zbyt skomplikowane, jednak po wielu latach doświadczeń osoby ostrzące łyżwy zdobywają „to coś” prawdziwy instynkt, jak ma wyglądać dobrze naostrzona łyżwa. W wielu klubach hokejowych są osoby ostrzące łyżwy od lat, znający upodobania każdego zawodnika, wiedzący jak naprawdę dobrze ostrzyć. Jednym słowem warto ostrzyć na dobrych maszynach, u fachowców.

Poniżej zilustrujemy Państwu prawidłowy przekrój rowka jaki powstaje przy ostrzeniu.

Przy pomocy diamentu najpierw odpowiednio modelujemy tarcze w zależności od głębokości jaką chcemy uzyskać. Ostrząc, kształt krawędzi tarczy szlifierskiej odwzorowuje się na ostrzu łyżwy. Dzięki temu uzyskujemy wklęsłą powierzchnię ograniczoną ostrymi krawędziami na których wykonujemy ślizg. Rysunki powyżej ilustrują ten stan rzeczy. Pusta powierzchnia między krawędziami to rowek jak powstaje przy ostrzeniu, od jego głębokości zależą właściwości jezdne łyżwy.

Głęboki rowek charakteryzuje się wyraźnymi krawędziami , pozwala ciaśniej skręcać i gwałtowniej zatrzymywać się. Powierzchnia wklęsła jest większa, krawędzie wyższe, ostrze głębiej „zapada się” w lód, łyżwa stawia większy opór przy jeździe. Gracze, którzy wolą głębszy rowek „pracują ciężej” na lodzie z powodu większego tarcia jakie występuje. Krawędzie występujące przy głębokim rowku, szybciej zużywają się i wymagają większej dbałości (częstsze ostrzenie). Głębokie krawędzie wybierają zazwyczaj mniejsi zawodnicy, ważący poniżej 84 kilogramów (oczywiście to orientacyjne szacunki, nie muszą być regułą). Gracze grający blisko przeciwnika, w „tłumie”, często startujący i zatrzymujący się lub też po prostu lubiący mieć większe krawędzie będą preferowali właśnie głęboki rowek. Z ciekawostek Wayne Gretzky grając w „Nafciarzach” preferował głęboki rowek ostrzony na ½ cala (skala ustawienia tulejki z diamentem).

Rowek płytki jest preferowany przez zawodników cięższych. Krawędzie nie są tak wyraźne jak przy głębokim rowku, łyżwa łatwiej nabiera ślizgu, nie „zapadając” się w lód. Gracze na płytkim rowku zużywają mniej energii w czasie jazdy. Płytki rowek daje znakomite efekty przy graczach z długim krokiem i odbiciem, lubiącym otwartą przestrzeń i swobodną jazdę. Ostrza łyżew z płytkim rowkiem są łatwiejsze w szlifowaniu, a żywotność szlifu jest dłuższa. Czasem panuje błędna koncepcja, iż łyżwy hokejowe powinny mieć głęboki rowek. W lidze NHL każdy z graczy przez lata doświadczeń w jeździe wypracowuje swoje własne preferencje i niekoniecznie musi być to głęboki rowek, gracz musi czuć się komfortowo i bezpiecznie na swoich krawędziach. Na powyższy stan składa się kilka czynników: doświadczenie, umiejętności, styl jazdy oraz to jaką rolę pełni na lodzie. Ostrze łyżwy może być naostrzone bardzo dobrze, tak na głębokim jak i płytkim rowku. Każdy z graczy dobiera sobie głębokość dla siebie. Cechy ostrzenia na głęboki rowek lub płytki, jakie pojawiły się wcześniej nie są też regułą, najważniejszy jest zawodnik i to co On preferuje.

Przykładowo sześciokrotny zwycięzca pucharu Stanleya Mark Messier, grając w Edmonton Oilers, ważący w okolicach 93 kg, używał rowka ostrzonego na 1 cal (płytki rowek). Messier lubił długie i płynne odbicia, parł zawsze do przodu , nie potrzebował przy tym zbyt głębokiego rowka, lubił „szybować” nad taflą lodu. George Laraque ważący niemało bo około 113 kg podobnie jak Messier używał płytkiego rowka. Zdobywca „Norris Trophy” Chris Pronger ważył 97 kg i preferował płytki rowek (7/8 cala) natomiast zawodnik Colorado Avalanche i olimpijczyk Joe Sakic jeździł na dość płytkim rowku jak na niedużego gracza. Ciekawym przykładem jest Jerome Iginla grający podobnie stylowo jak Mark Messier ostrzył łyżwy na ½ cala co zwykle zalicza się do głębokich rowków, i może zastanawiać przy zawodniku o znaczącej wadze. Jednak na przykładach powyższych zawodników widzimy, że każdy z nich reprezentuje swój styl gry i swoje upodobania odnośnie ostrzenia, ważnym jest jednak aby szlif dostosować indywidualnie , a to praca tak zawodnika jak i osoby, która ostrzy. Osoby odpowiedzialne za ostrzenie w klubach NHL maja bardzo odpowiedzialną pracę, znają na wylot upodobania swoich podopiecznych. Często na porannym treningu przed meczem ostrzą łyżwy tak, aby zawodnicy mogli przetestować lód przed właściwym meczem, zostaje wtedy jeszcze czas na poprawienie czegoś w szlifie. Rowek można zmniejszać i zwiększać z racji budowy, klimatu i jakości lodu w hali, w jakiej akurat toczy się gra. Nie zawsze też ostrzy się łyżwy przed każdym meczem, niektórzy zawodnicy przejadą na szlifie 2-3 gry, inni muszą odnawiać szlif częściej. Wszystko zależy od jakości lodu lub też czynników losowych jak zderzenia, upadki kiedy to krawędź może zostać zniekształcona. Podsumowując ten wątek, ostrzenie to z jednej strony proces niezbyt trudny, zwłaszcza przy dobrym sprzęcie, jednak kryje się za nim wiele niuansów, jedno prawidło możemy zastosować, jeśli nie masz odpowiednio naostrzonych łyżew nie będziesz dobrze grał.

Loading...

Oprócz ostrzenia, ważnym elementem jest stan naszej płozy jeżeli, jest ona wymienna. Wiele łyżew hokejowych ma wymienne płozy, dzięki czemu ich żywotność wyraźnie się zwiększa, można zmieniać tak płozy jak i zużyte ostrza. Płozy mocowane są do spodu buta nitami, które z czasem mogą ulec zniszczeniu, poluzowaniu lub też wymagają po prostu wymiany. W tej kwestii także pomaga firma Blademaster, najdziemy w niej kilka rodzajów nitownic od ręcznej, po automatyczna z układem pneumatycznym. Dzięki nim w łatwy i profesjonalny sposób możemy wymienić nity i płozę. Odnośnie nitów, w dobrych łyżwach z wymienną płozą, miejsca narażone najbardziej na naprężenia, mocowane są nitami z miedzi, które lepiej pracują niż nity stalowe, dzięki czemu nie są narażone tak na pęknięcia jak ich stalowe odpowiedniki. Dobrą nitownicą, a jednym z takich jest produkt Blademaster wyciągniemy i zanitujmy ponownie bez uszkodzeń praktycznie każdą łyżwę hokejową.

Jeszcze innym ciekawym produktem firmy Blademaster, jest zestaw do zmiany konturu ostrza. Jego integralną częścią są profile dzięki którym, zmieniamy kontur ostrza na pożądany. Można zapytać w jakim celu zmieniać kontur, jednak zdarza się, że ostrza w jednej parze łyżew mogą mieć inny kontur, wtedy zamiast kupować nowe, możemy skorzystać z tego typu usługi i zmienić nasze kontury na prawidłowe.

Jednym z uszkodzeń jakie mogą przydarzyć się naszej parze łyżew jest skrzywienie ostrza, w tej kwestii także nie musimy wpadać w zły humor, da się to naprawić. Tutaj także firma Blademaster przychodzi z pomocą dzięki prostownicy do ostrzy. Ciekawostką jaką możemy znaleźć w ofercie kanadyjskiej firmy są suszarki do rękawic. Do wyboru mamy tak model przenośny, który możemy zabrać na wyjazdy, jak i stacjonarny, oba pomogą zachować nasz sprzęt w dobrym stanie.

OSTRZENIE FLAT BOTTOM

Nowa forma ostrzenia łyżwy, na tzw. płaski dołek pozwala na wydajniejsza jazdę. W zagłębieniu ostrza nie zbiera się tak duża ilość śniegu/lodu/wody jak w tradycyjnie zaokrąglonym dołku, co przekłada się na lepszy ślizg. Mniejszy dołek nie wpływa na jakość i wydajność krawędzi. Nadal możemy korzystać z wysokich lub niższych krawędzi, w zależności od naszych preferencji i stylu jazdy.

Specjalny przyrząd służący do nadawania kształtu tarczy szlifierskiej.

PRAWIDŁOWY SZLIF

Zrobienie prawidłowego szlifu to nie taka prosta sprawa. Wymaga właściwego sprzętu i szkolenia. Poniżej możecie zobaczyć jak nie robić szlifu oraz porównanie jak powinien wyglądać prawidłowy szlif. Dobrze wykonane ostrzenie ma ogromny wpływ na jakość jazdy oraz żywotność ostrza.